Palaa takaisin etusivulle

Pienelläkin säästöllä on suuri vaikutus

Sähköä on koko ajan tuotettava yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Jos sähkön tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan suomalaisten sähkönkulutusta, syntyy sähköpuolatilanne. Sähköpula päättyy, kun tuotanto riittää taas kattamaan kulutuksen. Omaa energiankulutustasi voi tarkastella tekemällämme laskurilla – sen avulla testaat, miten voit säästää energiaa helpoiten.

Talvella 2022–2023 riski sähköpulaan on poikkeuksellisen suuri. Taustalla vaikuttavat energian tuonnin loppuminen Venäjältä sekä säästä riippuvaisen tuulivoiman tuotannon merkityksen kasvaminen.

 

Tiesitkö? Sähkökatkon mahdollisuus on suurimmillaan kylminä pakkaspäivinä aamuisin ja iltaisin, jolloin sähköä käytetään paljon.

 

Säähän emme voi vaikuttaa, mutta energiankäyttöömme voimme!

 

Sähköpula estetään yhdessä

Sähköä ja lämpöä kannattaa säästää ympäri vuoden, mutta viimeistään sähköpulan lähestyessä on aika kääriä hihat. Kun jokainen meistä tekee yksittäisiä pieniä toimenpiteitä, syntyy suuri massa, joka vaikuttaa positiivisesti sähkön riittävyyteen paitsi Tampereella myös koko Suomessa.

Jos aamusuihku hoituukin tavallista nopeammin, pitkää haudutusta vaativa ruoka kypsytellään yöaikaan tai makuuhuoneen lämpötilaa lasketaan muutamalla asteella, arki rullaa ennallaan eikä sähkökatkokaan sotke suunnitelmia.

 

Mitä sinä voit tehdä sähköpulan taklaamiseksi?

Kodin energiankäytöstä keskimäärin noin 2/3 kuluu tilojen lämmitykseen ja noin 15 % lämpimän käyttöveden lämmittämiseen. Loppu kodin energiankulutuksesta kuluu sähkölaitteisiin ja valaistukseen.

Sähköpulan estämiseksi tärkeintä on käyttää energiaa eli sähköä ja lämpöä fiksusti. Näin se tehdään:

  • Säästä sähköä ja vähennä käyttöä aina kun voit. 
  • Minimoi lämpimän veden kulutus. Etenkin kaukolämpökiinteistöissä lämpimän käyttöveden säästäminen on yksi tehokkaimmista keinoista säästää energiaa.
  • Ajoita sähkön ja lämmön käyttäminen oikeaan aikaan. Parasta on, jos voit käyttää sähköä tuulisina päivinä sekä niin kutsuttujen huippukulutushetkien ulkopuolella. Tampereella  sähköä kuluu eniten aamulla kello 7–9 ja iltapäivällä kello 17–18.

Me tamperelaiset olemme edelläkävijöitä monessa asiassa, joten myös tässä voimme näyttää mallia!

Palaa takaisin etusivulle